Du kan innfri usikret gjeld når du enn vil

Visste du at selv om du velger en nedbetalingstid når du tar opp et lån, så kan du allikevel innfri lånet akkurat når du vil? Det er nemlig skrevet slik i norsk lov, så banken kan ikke nekte deg å gjøre større innbetalinger. Derfor er det ofte en god idé å sette av burdagspresanger, feriepenger eller skattepenger til å gjøre større innbetalinger slik at man blir raskere gjeldfri.

Øke avdragene eller betale utenom

Hvis man ønsker å betale ned lånet kjappere enn nedbetalingstiden som i utgangspunktet er bestemt, så har man to valg. Det ene er å øke avdragene hver eneste måned, med en valgfri sum. Da kan man enten kontakte banken for å legge inn økte avdrag automatisk, eller så kan man stille dette selv i nettbanken.

Det andre alternativet er å betale inn større bolker når man måtte ønske det. Dette er ikke verre enn at man betaler inn det beløpet man ønsker til KID– og kontonummeret som står oppført på de øvrige fakturaene fra banken. Dette kan man naturligvis gjøre så ofte man vil.

Søke om lengre nedbetalingstid

I motsatt fall, der man ikke har muligheten til å betale større avdrag enn utgangspunktet, så er det også mulig å søke om lengre nedbetalingstid. Dette hvis man skulle slite med nedbetalingen. Allikevel så er det ingen garanti for at banken innvilger søknaden din om dette, da flere faktorer vil være avgjørende her.

Det beste er kanskje å ringe banken for å forklare hvorfor du behøver lengre nedbetalingstid. Husk at jo lengre tid du bruker på å betale ned et forbrukslån, jo dyrere blir det totalt sett. Derfor bør man heller prioritere dette lånet fremfor andre typer lån, som for eksempel boliglån.

Konklusjon

Hvis man har muligheten til å betale større summer enn de månedlige avdragene på et forbrukslån, så bør man absolutt gjøre det. Jo kortere tid du bruker på å betale ned et slikt lån, jo mer penger sparer du. Det er heller ingen komplisert sak å betale inn ekstra – alt du behøver er KID- og kontonummeret til banken du har lån i.

Det er også mulig å søke om lengre nedbetalingstid dersom situasjonen skulle være motsatt – at man sliter med å betale avdragene. Dette er ikke noe vi anbefaler med mindre det er helt nødvendig, ettersom det øker totalkostnaden og nedbetalingstiden på lånet. Gjør dette derfor kun i «krisetilfeller».