Enkle tips for å styrke din lånesøknad

Markedet florerer med tilbud om lån uten sikkerhet, og mange tror at man kan få lån på dagen uten videre. Dette er langt fra sannheten, lånetilbyderne ønsker selvfølgelig en viss garanti for å få betalt pengene tilbake og har derfor ulike minimumskrav for å kunne tilby deg lån. De ser på hver individuell søker og estimerer hvilken risiko du er. Ved høyere risiko vil du få dårligere vilkår på ditt lån. Her vil vi gå igjennom noen enkle steg for å styrke din søknad.

Se på egne kredittopplysninger

En lånetilbyder vil alltid utføre en kredittsjekk på deg. De får da en kredittscore som vil bestemme hvilken risiko du er for dem. Kredittscoren din bestemmes av flere faktorer, de mest relevante for den ordinære søkeren er listet opp her.

  • Inntekt er viktig
  • Betalingserfaring
  • Formue
  • Flytte- og adressehistorikk
  • Alder

Høyere inntekt øker sjansen din for å betale ned et lån. Er inntekten lavere enn tidligere vil dette også påvirke kreditten negativt.

Betalingserfaring inkluderer dine betalingsanmerkninger. Disse vil telle negativt på din score. En kredittsjekk kan gjøre deg oppmerksom på anmerkninger du ikke hadde og du kan sette i gang tiltak for å fjerne disse. Når du gjør opp dine betalingsanmerkninger vil disse slettes fra registeret straks gjelden er gjort opp. Ikke alle anmerkninger er uoppgjort gjeld. For eksempel; Salgspant i bil vil stå oppført som en betalingsanmerkning i for av en frivillig pantstillelse.

Din formue vil si noe om din evne til å spare penger. Har du en formue vil dette vise kreditorer at du er flink med penger og har kontroll på egen økonomi, dette teller positivt.

En hyppig endring av flytte- og adressehistorikk teller negativt på din kredittscore.

Din alder vil spille inn, det er slik at yngre personer oftere utgjør en stor risiko enn eldre.

Medsøker

Selv om du vet at du kan betjene et lån er det ikke alltid du oppfyller minimumskravene til utlåner. Mange lånetilbyder gir deg alternativet til å ha med en medsøker på lånet. Har du mulighet til dette er dette en ypperlig måte å styrke din lånesøknad. Denne personen vil sammen med deg stå juridisk ansvarlig for lånet og føre til en mindre risiko fra utlåners side.

Søk lån hos flere

Det norske markedet innen forbrukslån har tatt av i de seneste årene, dette har ført til økt konkurranse og dette er positivt for deg som forbruker.

Dette er ikke en direkte måte å styrke din søknad på, men lånetilbydere vil alltid ha ulike minimumskrav for deg som låntaker. Selv om din søknad er sett på som svak hos noen er det ingen grunn til å fortvile. Din søknad kan nemlig bli sett på som sterkere hos konkurrenten og de vil kunne tilby deg et bedre lån.

En anbudsside kan bli brukt for å søke hos flere långivere på en gang. Dette er gratis og det sparer deg for tid.

Det er flere enkle grep du kan gjøre for å styrke din lånesøknad. Pass på å ikke ha noen uoppgjorte betalingsanmerkninger. Disse skal slettes når de er nedbetalt, men vær obs på at dette kan ta noen dager. Bruk av medsøker er en enkel måte å styrke din lånesøknad. Her er det viktig å bruke en person du kan stole på da disse sammen med deg står juridisk ansvarlig. I dagens marked der konkurransen tilspisser seg blant lånetilbydere er det store variasjoner i hva de eventuelt kan tilby deg og hvilke vilkår de kan gi deg.